Muutosta ilmassa


Ilmastotalkoot Kainuussa – miksi?
14.12.2010, 12:09 pm
Filed under: Ilmastostrategia, Kuluttaminen

Olen nyt työskennellyt puolen vuoden ajan Kainuun maakunta –kuntayhtymän Kainuun ilmastostrategia 2020 –projektissa. Ilmastonmuutoksesta onkin puhuttu syksyn aikana paljon, ja erityisesti projektin kolme ilmastoperhettä ovat olleet usein esillä paikallismediassa – ja kerran jopa valtakunnallisesti YLEn uutisissakin. Keskustelun innoittamana ja sen edistämiseksi päätin kokeilla ilmastoaiheisen blogin kirjoittamista. Toivonkin kovasti kommentteja ja keskustelua tulevien kirjoitusten ympärille. Osallistuthan siis keskusteluun!

Ajattelin aloittaa tämän blogin pohtimalla, miksi Kainuussa pitäisi tehdä ilmastostrategia – tämä kysymyshän on tullut monesti esille eri yhteyksissä. Monet ovat sanoneet minulle, että Kainuu on niin pieni tekijä ja maakunnassa on niin vähän asukkaita, ettei paikallisilla teoille ole mitään merkitystä. Lähes yhtä monet ovat jatkaneet, että Kiinahan ne ratkaisut tekee, joten edes koko Suomen ilmastoteoilla ei ole väliä.

On totta, että kainuulaisten ilmastopäästöt ovat keskivertosuomalaisen päästöjä pienemmät. Lisää tietoa aiheesta saamme lähipäivinä, kun Kainuun kasvihuonekaasutase valmistuu. Tiedotan siis aiheesta lisää pian. Perusidea kuitenkin on, että kasvihuonekaasutaseessa vertaillaan maakunnan ilmastopäästöjä ja ns. hiilinieluja eli kuinka paljon esimerkiksi maakunnan metsät sitovat hiiltä suhteessa aiheutettuihin päästöihin.

Miksi siis tehdä maakunnallinen ilmastostrategia? Yksinkertaisin vastaus lienee, että valtioneuvoston laatima Suomen kansallinen ilmastostrategia näin vaatii ja näin on myös Kainuun maakuntaohjelmaan 2009-2014 kirjattu.

On kuitenkin myös muita, parempia vastauksia. Yksi hyvä vastaus mielestäni on, että meillä on moraalinen vastuu huolehtia maapallon elämästä ja ihmiskunnan – myös tulevien sukupolvien – hyvinvoinnista. Meidän on kannettava oma vastuumme ja vähennettävä omia ilmastovaikutuksiamme. Meistä jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan, ja monta pientä tekoa onkin yhteensä suuria tekoja. Pienistä pisaroistahan ne suuretkin virrat koostuvat.

Aionkin tässä blogissa pohtia, miten kuka tahansa meistä voi vähentää oman arkensa ilmastovaikutuksia. Ilmastovinkkejä on koottu myös Kainuun ilmastostrategia 2020 -projektin nettisivuille.

Myös taloudelliset näkökulmat kannustavat ilmastotekoihin ja ilmastostrategian valmisteluun. Energianhinta nousee jatkuvasti, joten energiansäästöllä voidaan säästää puhdasta rahaa. Muutenkin materiaalitehokkuus on yleensä taloudellinen valinta: esimerkiksi jätteiden synnyn ehkäisemisellä ja kierrättämisellä voidaan vähentää jätekustannuksissa.

Ilmastonmuutoksen hillintä voi olla myös liiketoiminnallinen mahdollisuus. Esimerkiksi energiatehokkuuspalveluilla, rakennusten energiaremonteilla ja ympäristömittauksilla on varmasti yhä enemmän kysyntää tulevaisuudessa. Kainuun yhtenä kärkitoimialana on ICT ja elektroniikka, jolla on valtava potentiaali ansaita rahaa ilmastonmuutoksen hillitsemisellä. Kannattaa siis pysyä ajan hermolla.

Toisaalta ilmastonmuutoksen tuomat haitat voivat aiheuttaa esim. ympäristöllisiä, terveydellisiä ja taloudellisia riskejä, joihin kannattaa varautua jo etukäteen. Muun muassa sään ääri-ilmiöt tulevat lisääntymään. Viime kesänä nähtiinkin jo, mitä myrskytuhot voivat aiheuttaa. Onkin arvioitu, että on paljon halvempaa varautua ennakolta tuleviin riskeihin kuin reagoida jälkikäteen. 

Ilmastovastuullisuus on myös imagoasia. Esimerkiksi matkailun näkökulmasta on tärkeää, että maakunnan ympäristöimago on uskottava. Matkailijat – etenkin ulkomaalaiset – vaativat yhä ekologisempia matkailutuotteita ja –palveluita. Kainuussa onkin valtava potentiaali luontomatkailulle. Olisi kuitenkin ristiriitaista markkinoida Kainuuta kestävän kehityksen matkailualueena, jos paikallisten todellinen toiminta ei olisi ekologisesti kestävää.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä syynä näkisin kaikkien kainuulaisten hyvinvoinnin ja luottamuksen omaan kotiseutuun. Puhtaampi ympäristö lisää viihtyvyyttä ja omaan kotipaikkaan on parempi sitoutua, kun kokee sen toimivan vastuullisesti.

Ja se Kiina. On totta, että Kiinalla on hyvin tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.  Se on maailman suurin kasvihuonekaasupäästöjen tuottaja ja sen ilmastopäästöjen ennustetaan kasvavan vielä merkittävästi. Kiina on kuitenkin jo panostanut paljon – jopa enemmän kuin monet Euroopan maat – ja aikoo panostaa tulevaisuudessa yhä enemmän mm. energiantehokkuuteen ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöön. Kiinan teollisuus on perinteisesti ollut hyvin energiatehotonta, mutta maalla ei ole edes taloudellisesti ajatellen mahdollista jatkaa vanhaan malliin. Muutoksen tuulet ovat siis väistämättömät.

Pitää myös muistaa, että Kiina on edelleen kehitysmaa, jossa asuu noin 254 miljoonaa ihmistä alle 1,25 dollarilla vuoden 2005 ostovoimapariteetilla mitattuna. Köyhyyden vähentäminen on siten luonnollisesti Kiinan tärkein prioriteetti. Myös Kiinan ilmastopäästöt asukasta kohden ovat hyvin vähäiset: kulutusperustaiset päästöt asukasta kohden ovat kiinassa neljänneksen maailman keskiarvosta. Kun kiinalaisten kumulatiiviset hiilidioksidipäästöt vuosina 1850-2005 ovat 45 tonnia asukasta kohden, on Iso-Britanniassa vastaava luku 1186 ja Yhdysvalloissa 966 tonnia.

Myös Suomalaisten ekologinen jalanjälki sen kuin kasvaa kasvamistaan. Ympäristöjärjestö WWF:n Living Planet -raportissa arvioidaan, että jokainen suomalainen kuluttaa luonnonvaroja noin 6,2 hehtaarin verran, mikä on maailmassa 12. eniten. Kaksi vuotta aikaisemmin olimme sijalla 16.

Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat luonnonvaroja yhtä paljon kuin suomalaiset, tarvittaisiin kulutuksen ylläpitämiseksi lähes 3,5 maapalloa. On siis vaikeaa perustella, miksi meidän ei pitäisi tehdä kaikkemme muuttaaksemme elintapojamme kestävämmiksi.

Advertisement

3 kommenttia so far
Jätä kommentti

Kuinka etätyö voisi Kainuussa mahdollistaa entistä ympäristöystävällisemmän asumisen myös täällä ”perukoissa”? Toivon että sitä vietäisiin Kainuussa vahvasti eteenpäin.

kommentti Kirjoittanut Sari L

Perukassa asuminen on tietty mukavaa, kun tykkää omasta rauhasta ja luonnon läheisyydestä. Mutta haja-asutuksen ympäristöystävällisyydestä kait asiantuntijat kiistelevät. Mitä perukassa asumisen mahdollistamiseen tulee, Kainuussa laajakaistahanke on tässä suhteessa tosi tärkeä.

kommentti Kirjoittanut evamarjatta

Tämä onkin tärkeä kysymys. Alustavien Kainuun kasvihuonekaasutaseen tulosten mukaan kainuulaisten liikenteestä aiheutuvat päästöt ovat keskivertosuomalaisia suuremmat. Pitkille välimatkoille ei oikein mitään voi, ja osaltaan tietysti tekniikan kehittyminen ja esim. sähköautojen yleistyminen pitkällä aikavälillä muuttaa ajamista ympäristömyötäisemmäksi.

Ilmastostrategiatyössä esille ovat nousseet juurikin etätyön ja -kokoustamisen tärkeys, laajakaistayhteydet sekä kimppakyytien lisääminen keinoina vähentää liikennetarvetta. Kuulisin erittäin mielelläni muitakin ehdotuksia tai toiveita, miten kehittää perukassa asumista ympäristömyötäisemmäksi.

Erittäin tärkeässä roolissa on tietysti perukassa asujien (ja tietysti kaikkien muidenkin) asuntojen energiaratkaisut: talon lämmittäminen uusiutuvilla energioilla ja ns. vihreän sähkön ostaminen.

kommentti Kirjoittanut muutostailmassa




Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s



%d bloggaajaa tykkää tästä: