Vuoden tärkein juhla kulutus- ja lahjarumbineen alkaa olla käsillä. Tulevina joulunpyhinä suomalaisissa kotitalouksissa kuluu taas energiaa ja syntyy jätettä enemmän kuin minään muuna aikana vuodessa. Samaa tahtia kuluvat luonnonvarat. Joulunvietossa voi ja kannattaakin miettiä, miten haitallisia ympäristövaikutuksia voi vähentää ja viettää silti – tai ehkä juuri siksi –tunnelmallista joulua.
Sain viime vuonna monenmoisia joululahjoja: mm. koulupuvun, moskiittoverkon ja vuohen. Siis mitä? Sain siis eettisiä lahjoja, joilla autetaan kehitysmaiden ihmisiä. Varsinainen lahja toimitettiin johonkin tarkoin valittuun kehitysmaan kohteeseen, ja minulle tuli kortti, jossa kerrottiin saamieni lahjojen merkityksestä kehitysmaiden ihmisille. Ja tietysti hyvä mieli, kun sain oikeasti tärkeän lahjan, enkä jotain turhaa krääsää.
Eettisiä lahjoja on nykyisin tarjolla monia erilaisia, esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun Toisenlainen Lahja, World Visionin Lahjaksi Lehmä, Kansainvälisen Solidaarisuussäätiön Solidaarisuuslahja, Suomen Pakolaisavun Parempi Lahja, Pelastakaa Lapset ry.n Toivekauppa tai Dodo ry:n aavikoitumista vastustava Sinsebere-lahja. Etsi omasi Kepan ylläpitämältä listalta osoitteessa www.kepa.fi/joululahjat.
Eettisten lahjojen lisäksi ilmastovastuullisia lahjoja ovat aineettomat lahjat, kuten esimerkiksi lahjakortit kulttuurielämyksiin, hierojalle tai vaikkapa kansalaisopiston kurssille. Lahjoista siis läheisillesi yhteistä aikaa, elämyksiä tai arjen apua, kuten esimerkiksi hiihdonopetusta, lastenhoito- tai siivousapua. Aineettomat lahjat ovat konkreettinen keino säästää luonnonvaroja ja vähentää samalla jätteiden määrää. Vain kekseliäisyys on rajana! Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut (HSY) on koonnut valtavan pitkän ja idearikkaan listan aineettomista lahjaideoista. Hyödynnä siis toisten ideoita tai käy lisäämässä omasi osoitteessa http://www.hsy.fi/joulu/default.htm
Jos haluat kuitenkin ehdottomasti antaa lahjan tavarana, kannattaa kiinnittää huomiota tavaran tarpeellisuuteen ja kestävyyteen. Paikallisia tuotteita kannattaa suosia. Myös toisen vanha voi olla toiselle uusi ja hieno eli kierrätyslahjat kunniaan! Jos sinulla on aikaa, valmista lahjat itse. Innokkaana käsityöihmisenä annan läheisilleni lähes aina itse tekemiäni lahjoja.
Joulunvietto tuottaa myös hurjan määrän jätteitä. Niitä syntyy, kun mm. joulukalenterit ja -kortit sekä valtavat määrät lahjapapereita ja -paketteja päätyvät kertakäytön jälkeen roskikseen. Eko-Kympin sanoja lainatakseni ”Kun joulupaketit on avattu ja lahjoja ihasteltu , on aika ottaa ilmat pois lahjapaperiröykkiöstä. Uskomattoman suuri kasa joululahjapaperia mahtuu taiteltuna maitotölkkiin ja sitä tietä energiajätteisiin. Siistimpää ja ympäristöystävällisempää kuin paperiruttujen sullominen sekajäteroskikseen.” Hyvin sanottu, teemmehän siis näin. Yksi ratkaisu jätemäärän vähentämiseen voisi olla myös monivuotisten lahjapakettien tai –pussien käyttäminen. Lisää joulun lajitteluohjeita löytyy Eko-Kympin sivuilta
Ilmastovastuullisen jouluvinkkejä:
- Suosi aineettomia joululahjoja ja lahjoita elämyksiä
- Panosta enemmin yhteen laadukkaaseen lahjaan useamman krääsälahjan sijasta
- Tee joulusiivous ympäristöystävällisin pesuainein. Mikrokuituliinat ja -mopit puhdistavat jopa ilman pesuaineita.
- Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita. Tuontitavaran osalta suosi Reilun kaupan tuotteita.
- Hanki aito joulukuusi, älä muovikuusta.
- Askartele joulukoristeet ja -kortit kierrätys- ja luonnonmateriaaleista ja vältä muovia.
- Tunnelmoi kynttilänvalossa ja käytä led-valoja sekä ajastusta jouluvalaistuksessa.
- Herkuttele juureslaatikoilla, rosollilla ja muilla kasvisruoilla. Suosi lähi- ja luomuruokaa.
- Älä heitä ruokaa roskiin ja lajittele jätteet.
- Jos tapanasi on käydä hautausmaalla, suosi uudelleentäytettäviä lyhtyjä ja vältä kertakäyttöisiä muovikynttilöitä.
- Lajittele lahjapaperit ja -narut palavan jätteen joukkoon.
- Säästä uudenvuoden tinat käytettäväksi seuraavana vuonna uudelleen tai lajittele ne pienmetallin tai ongelmajätteen joukkoon.
Kuuntele myös kainuulaisen ilmastoperheen mietteitä ympäristömyöntäisen joulun vietosta YLE Kainuun sivuilla (kuvan alla on pieni kaiuttimen kuva, siitä pääset kuuntelemaan jutun)
Toivotan kaikille oikein kaunista joulua ja ilmastovastuullista uutta vuotta!
2 kommenttia so far
Jätä kommentti
Kiitos hyvistä vinkeistä!
Eipä noita ole kaikkea osannut ajatellakaan. Mutta kumpi on ekologisempaa, kaataa/ostaa/varastaa joka vuosi aito joulukuusi vai käyttää muovikuusta vaikkapa 15 joulua???
kommentti Kirjoittanut Eero Vilhu 21.12.2010 @ 2:35 pmHyvä huomio! Tosiaan, jos käyttää muovikuusta vaikkapa mainitsemasi 15 vuotta, ei se ole välttämättä ollenkaan hullumpi hankinta. Tästä on oikein tutkimustietoakin: Suomen ympäristökeskuksen tutkijat ovat laskeneet, että jos muovikuusta käytetään yli 10 vuotta, se saavuttaa luonnonkuusen ekotehokkuuden. Toisaalta, jos luonnonkuusen energia voidaan hyödyntää esimerkiksi lämmöntuotannossa korvaamassa uusiutumattomia energianlähteitä, muovikuusi ei kiri tehokkuuseroa kiinni koskaan.
Merkittävää on varmaan sekin, miten kaukaa kuusi haetaan. Jos luonnonkuusen hakureissu on kovin pitkä ja se ajetaan vain ja ainoastaan kuusen hakemisen takia, kasvaa hiilijalanjälki melkoisesti. Muovikuusen moni varmaan ostaa muiden ostosten lomassa kauppareissulla.
Mutta jos siis ei ole varma, että muovikuuselle on käyttötarvetta yli 10 vuotta, kannattaa hankkia luonnonkuusi – ja mahdollisimman läheltä.
kommentti Kirjoittanut muutostailmassa 21.12.2010 @ 3:17 pm