Muutosta ilmassa


Kempeleen ekokortteli ja energianeuvontaa rakentajille
29.3.2011, 2:49 pm
Filed under: Energia

Osallistuin toissaviikolla Kainuun bioenergiateemaohjelman järjestämälle opintovierailulle Pohjois-Pohjanmaalle. Vierailulla tutustuttiin Kempeleen ekokortteliin ja Oulun kaupungin rakennusvalvonnan energiatehokkuuden edistämiseen.

Ekokortteli on Fortel Components Oy:n Kempeleen Ketolanperälle rakentama kymmenen omakotitalon koealue, jossa alueen sähkö- ja lämpöenergia tehdään omassa puuhakkeella toimivassa voimalaitoksessa sekä tuulivoimalla. Aluetta ei ole kytketty lainkaan valtakunnan sähköverkkoon. Korttelin talot ovat matalaenergiataloja ja niissä pyritään energiansäästöön esimerkiksi hankkimalla A-energialuokan kodin koneita ja ledivaloja, käyttämällä puulämmitteisiä saunoja ja kytkemällä pesukoneen liitännät kuumavesihanaan.

Katso Ekokorttelin esittelyvideo

Oulun kaupungin rakennusvalvonta puolestaan tekee uraa uurtavaa työtä ennakoivassa rakentamisen laadunohjauksessa. Rakennusvalvonta ottaa yhteyttä tulevaan omakotitalorakentajaan jo silloin, kun tämä on ostamassa tai varaamassa tonttia. Näin voidaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa ohjata tulevaa rakentajaa miettimään tulevia energiaratkaisuja. Pienrakentajien ohjaamiseksi on laadittu Opas pientalon rakennuttajille ja suunnittelijoille sekä internet-pohjainen työkalu www.pientalonlaatu.fi. Näiden avulla rakentaja voi valintakysymyksiin vastaamalla ohjata oman hankkeensa kosteudenkestävyyden, sisäilmaston laadun, energiankulutuksen ja ympäristövaikutukset haluamalleen tasolle.

Toivottavasti tälläisia hienoja avauksia saadaan pian Kainuuseenkin!

Advertisement

Jätä kommentti so far
Jätä kommenttiVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggaajaa tykkää tästä: