Muutosta ilmassa


Ilmastodemokratiaa
8.4.2011, 9:18 am
Filed under: Ilmastostrategia

Viime viikolla sain käsiini Sitran uuden julkaisun Kuntalaiset mukaan. Kohti paikallista ilmastotyötä. Julkaisu korostaa, että nyt on aika siirtyä sanoista tekoihin ja että ihan jokaisella suomalaisella on oltava mahdollisuus osallistua näihin ilmastotekoihin. Tarvitaan ilmastodemokratiaa, jotta kuntalaisista kasvaisi ilmastokansalaisia, jotka ottavat oman hyvinvointinsa lisäksi vastuuta myös yhteisestä ympäristöstä. Kuntalaisten osallistuminen ilmastotyöhön on tärkeää – vaikuttavathan ilmastopolitiikan päätökset nimenomaan kuntalaisten arkielämään monin tavoin (esimerkiksi asuminen, liikkuminen, ruoka, energiakysymykset).

Sitran mukaan paikallista ilmastodemokratiaa edistetään parhaiten, kun lisätään kuntalaisten mahdollisuuksia osallistua ilmastonmuutoksen hillintään. Kunnalla on siis tärkeä rooli ilmastodemokratian edistämisessä ja se voi tukea sitä neljässä eri roolissa:

 1. Kunta esimerkkinä: kunta sitoutuu toiminnassaan vastuulliseen ilmastopolitiikkaan, joka näkyy tekoina.

 2. Kunta tiedon jakajana: kuntalaisille tiedotetaan ilmastonmuutoksen perusteista ja ohjauskeinoista sekä sitoumuksista, joita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on tehty.

 3. Kunta mahdollisuuksien tarjoajana: kunta varmistaa, että kuntalaisilla on mahdollisuus osallistua toiminnalliseen ilmastotyöhön (esim. kaupunkisuunnittelu, palveluinfrastruktuuri, tiedotus, taloudellinen tuki).

 4. Kunta päättäjänä: varmistetaan kuntalaisille mahdollisuus vaikuttaa prosessiin, jossa määritellään, valmistellaan, tehdään päätöksiä ja toteutetaan ilmastonmuutoksen hillitsemistoimia sekä arvioidaan niiden onnistumista.

Myös Kainuussa on siirryttävä sanoista tekoihin, jotta suunnitelmat ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi eivät jää hienoiksi puheiksi ja suunnitelmiksi paperille. Miten sinun kotikuntasi edistää ilmastodemokratiaa ja mitä sinun mielestäsi täällä tulisi tehdä, jotta kuntalaisilla olisi paremmat mahdollisuudet osallistua ilmastotyöhön?

Maakunnallisen ilmastostrategian luonnos valmistuu pian ja se laitetaan lausunnoille perjantai-iltapäivänä 6.5.2011 järjestettävässä yleisötilaisuudessa Kajaanin Bio Rexissä. Strategia-luonnoksen lisäksi kuulemme Pohjois-Pohjanmaan energiatoimiston Popenton energianeuvojan esityksen kotitalouksien energiansäästökeinoista sekä katsomme kahdella Oscarilla palkitun dokumenttielokuvan Epämiellyttävä totuus. Dokumenttia on tituleerattua mm. vuosikymmenen tärkeimmäksi dokumentiksi ja ”must-see”-dokumentiksi. Kannattaa siis merkitä päivä jo kalenteriin!

Sitra: Kuntalaiset mukaan. Kohti paikallista ilmastotyötä.  

Epämiellyttävä totuus -dokumentin viralliset sivut (englanniksi)

MTV3:n elokuva-arvostelu dokumentista 

Advertisement

1 kommentti so far
Jätä kommentti

Tervehdys!
Kohta ovat eduskuntavaaleihin liittyvät kampanjat ohi. Maa saa aikanaan uuden hallituksen. Toivottavasti uuden hallituksen ohjelmaan kirjataan tavoitteeksi mm.ilmastolain aikaansaaminen.

Mikään laki ei takaa muutosta, ellei aktiviset kansalaiset ja kaikki yhteiskunnan toimijat halua vaikuttaa ilmaston lämpenemisen hidastamiseen sekä omilla että yhteisesti sovituilla toimillaan.

On ilo kuulla, että Kainuun ilmastostrategiatyö on edennyt vaiheeseen, jossa lu0onnosta esitellään 6.5. Kajaanissa Bio Rexissä.

Tullaan paikalle!
Sanni Väisänen

kommentti Kirjoittanut Sanni Väisänen
Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggaajaa tykkää tästä: