Kevät on ihanaa aikaa. Auringon alkaessa taas lämmittämään luonto alkaa heräillä talvilevoltaan – sama taitaa koskea vähän meitä ihmisiäkin. Se ikävä puoli kevätauringossa on, että se paljastaa armottomasti talven ajan mukavan huomaamattomana pysyneet lähmät ikkunoissa ja pölyt huonekalujen pinnalla. On siis kevätsiivouksen aika.
Myös siivotessa kannattaa kiinnittää ympäristöasioihin huomiota. Ympäristön kannalta ei ole lainkaan yhdentekevää, miten ja millaisilla aineilla hinkkaamme kotiamme puhtaaksi.
Ensinnä ovat tietysti kemikaaliasiat eli valitsemalla mahdollisimman ympäristömyötäisiä pesuaineita voi vähentää huomattavasti siivouksen aiheuttamaa ympäristökuormaa. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi ympäristömerkityt pesuaineet, jotka eivät sisällä lainkaan ns. turhia ainesosia kuten hajusteita, väriaineita ja optisia kirkasteita. Tensidit ovat niissä helposti biohajoavia tai ne ovat kasvipohjaisia. Myös perinteisiä siivousmetodeja kannattaa hyödyntää, sillä esimerkiksi etikalla voi hyvinkin pestä vaikkapa ikkunat ja wc-pöntön.
Luonnollisesti myös pesuaineen oikeelliseen annostukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Liian suuri pesuainemäärä ei puhdista sen tehokkaammin kuin oikein annosteltukaan, mutta kuormittaa turhaan vesistöjä ja tulee sitä paitsi kalliimmaksi.
Kannattaa muistaa, että vaikka mäntysuopa onkin varsin ympäristömyötäinen pesuaine, ei sitäkään tule päästää suoraan vesistöihin. Matot on siis syytä huuhdella maalla (ei perinteisellä mattolaiturilla järven rannalla), jotta pesuvedet eivät valu vesistöön. Pesuaineet rehevöittävät vesistöä, ja ovat myrkyllisiä kaloille.
Toiseksi tulevat siivousvälineet ja -tavat. Ympäristötietoinen siivooja valitsee mikrokuituliinoja, jolloin pesuainetta tai edes vettä ei tarvita. Siivotessa kannattaa säästää vettä, sillä litimärkä rätti ei suinkaan paranna siivoustehoa vaan liikuttelee likaa paikasta toiseen. Nihkeällä pyyhkiminen on siis tehokkaampaa ja ekologisempaa. Kertakäyttöiset siivousvälineet kuten kertakäyttöliinat ovat ympäristön kannalta hyvinkin huonoja, koska niistä aiheutuu paljon turhaa jätettä. Siivousvälineitäkin hankkiessa kannattaa satsata laatuun, sillä ne kestävät kauemmin ja säästävät siten luonnonvaroja sekä vähentävät jätteen syntymistä.
Kun siivoaa riittävän usein, esimerkiksi kerran viikossa, ei lika pääse pinttymään, jolloin ei myöskään tarvita vahvoja siivousaineita vaan pelkkä vesi tai mieto yleispesuaine riittävät. Ympäristömyötäiseen siivoamiseen ei siis tarvita suurta kemikaaliarsenaalia, ja esimerkiksi ilman huuhteluaineita, pyykinpehmennysaineita ja vessanraikastimia tulee aivan hyvin toimeen. Kotioloissa ei tarvita myöskään desinfioivia aineita. Pidemmällä aikavälillä niistä voi olla jopa haittaa: niiden käyttö edistää kestävien mikrobikantojen muodostumista, minkä jälkeen desinfiointikaan ei enää tapa taudinaiheuttajia.
Eko-ostajan siivousvinkit
- Miedoin riittää usein. Vältä ympäristölle haitallisia kemikaaleja
- Valitse Joutsentuote. Pohjoismaisella ympäristömerkillä varustettu tuote on ympäristön kannalta varma valinta
- Pese matalissa lämpötiloissa. Veden lämmitys kuluttaa eniten energiaa. Usein 40 astetta riittää hyvän pesutuloksen saamiseksi
- Älä laske jätevesiä vesistöön. Mökillä ja matkoilla imeytä pesuvedet maahan, älä laske niitä suoraan vesistöön. Käytä mökillä ja veneessä fosfaatitonta pesuainetta
- Säilytä pesuaineet poissa lasten ulottuvilta
(Katso lisää yksityiskohtaisempia vinkkejä: Kuluttajavirasto: Eko-ostajan opas)
Jätä kommentti so far
Jätä kommentti