Muutosta ilmassa


Kestävämpää liikkumista?
1.6.2011, 9:12 am
Filed under: Ilmastostrategia

Esittelin Kainuun ilmastostrategia-luonnosta kansainvälisessä seminaarissa Kajaanissa viime viikolla. Ilmastonsuojelun haasteet vaikuttavat olevan hyvin samankaltaisia eri puolilla Eurooppaa. Erityisen haasteellista tuntuu olevan liikenteen päästöjen vähentäminen etenkin syrjäseuduilla. Tämä on suuri haaste myös Kainuussa ja sainkin palautetta, että meidän pitäisi asettaa kunnianhimoisempia tavoitteita liikenteen päästöjen vähentämiseksi.

Liikenne tuottaa Suomessa vajaan viidenneksen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Kainuussa liikenne on suurin ilmastopäästöjen tuottaja, sillä liikenteestä aiheutuu 39 prosenttia kaikista maakunnan päästöistä. Suurin osa päästöistä tulee tieliikenteestä – Kainuussa 79 prosenttia liikenteen päästöistä.

Eri liikennemuotojen päästöt matkustajakilometriä kohden vaihtelevat suuresti. Selvästi eniten päästöjä aiheuttaa lentoliikenne. Myös yksityisautoilun päästöt henkeä kohden ovat suuret. Rautatieliikenteen päästöt taas ovat hyvin vähäiset.

Liikenteen päästöjä voidaan vähentää:

  • lisäämällä kevyttä liikennettä
  • lisäämällä joukkoliikennettä
  • vähentämällä lento- ja autoliikennettä
  • suosimalla raideliikennettä kuljetuksissa
  • kehittämällä vähäpäästöisiä ja päästöttömiä kulkuvälineitä

Kainuun ilmastostrategiassa on esitetty joitakin keinoja vähentää liikenteen ilmastopäästöjä. Strategiassa esitetään esimerkiksi joukkoliikenteen kehittämistä, kevyen liikenteen väyläverkostosta huolehtimista, työmatkapyöräilyn ja työsuhdematkalippujen käytön edistämistä, raideliikenteen edistämistä ja sähköisen kimppakyytien ilmoitustaulun perustamista. Suurin painopiste liikenteen ilmastopäästöjen pienentämisessä taitaa kuitenkin olla liikennetarpeen vähentämisessä tietoliikenneyhteyksien avulla kuten esimerkiksi sähköisten asioinnin sekä etätyön ja -kokoustamisen kautta.

Toivoisin nyt palautetta, ovatko strategialuonnoksessa esitetyt keinot realistisia ja riittäviä liikennepäästöjen vähentämiseksi. Mitä sinusta pitäisi tehdä, jotta voitaisiin vähentää turhaa omalla autolla ajamista ja edistää kestävämpää liikkumista?

Voit tutustua tarkemmin Kainuun ilmastostrategia-luonnokseen osoitteessa http://maakunta.kainuu.fi/ilmastostrategia (liikenne-osio on sivulta 24 alkaen)

Ilmastostrategia-luonnos on lausunnoilla vielä tämän viikon loppuun saakka, mutta otan enemmän kuin mielelläni palautetta vastaan vielä myöhemminkin kesän aikana. Hankkeen internet-sivuilla on myös palauteboksi, jossa voit antaa nimettömänä kommentteja strategiasta tai Kainuun ilmastotyöstä yleisesti.

Advertisement

Jätä kommentti so far
Jätä kommenttiVastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s%d bloggaajaa tykkää tästä: