Pari viikkoa sitten julkaistiin mielenkiintoinen tutkimus, joka osaltaan vastaa Kainuussakin esitettyihin kysymyksiin siitä, ”miksi meidän pitää vähentää ilmastopäästöjä, kun kerran Kiina tuottaa niitä kuitenkin moninkertaisesti enemmän”.
Tutkimuksessa tarkastellaan kansainvälisen kaupan roolia globaalien kasvihuonekaasupäästöjen kasvussa. Tutkimus osoittaa, että vaikka teollisuusmaat ovat nykyisen laskentatavan mukaan onnistuneet vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään, niin todellisuudessa tämä vähentäminen on tehty ”siirtämällä” päästöjä kehitysmaihin. Kehitysmaiden päästöt ovatkin tuplaantuneet sitten vuoden 1990, ja suuri osa näistä päästöjen kasvusta on aiheutunut vientituotteiden valmistuksesta. Siis, meidän ostamamme elektroniikka ja muut tuontituotteet aiheuttavat merkittävän osan esimerkiksi Kiinan kasvihuonekaasupäästöistä. Kiinan kasvihuonekaasupäästöt kasvavat osaltaan siksi, että yhä useammat länsimaiset yritykset siirtävät tuotantoaan sinne ja yhä suurempi osa kulutustavaroistamme tuotetaan Kiinassa. Ulkoistamme siis ilmastopäästömme kehitysmaihin.
Koska nykyinen kansainvälinen ilmastopolitiikka perustuu tuotantoperusteisiin kasvihuonekaasuihin, ei kasvihuonekaasulaskelmissa huomioida juurikaan kulutuksen aiheuttamia päästöjä. Onkin esitetty, että pitäisi siirtää katseet siihen, missä aiheutetut päästöt kulutetaan. Tämä on toki laskennallisesti haasteellista, mutta auttaisi helpommin ymmärtämään, miksi juuri meidän pitäisi vähentää ilmastopäästöjämme merkittävästi – onhan suomalaisten ekologinen jalanjälki yksi maailman suurimmista.
Tässäkin blogissa useasti peräänkuulutettu kestävä kuluttaminen on siis avainasemassa, jotta onnistuisimme oikeasti vähentämään ilmastopäästöjä – eikä vain siirtämään niitä Suomesta tai muualta Euroopasta kehitysmaihin. Joitakin vinkkejä kestävämpään arkeen on koottu Kainuun ilmastostrategia -projektin nettisivuille.
Lue lisää tutkimuksesta (suomeksi): Teollisuusmaiden päästöleikkaukset hukkuvat tavaroiden tuontiin
Tutustu tutkimukseen (englanniksi): Growth in emission transfers via international trade from 1990 to 2008
Jätä kommentti so far
Jätä kommentti